Anotace Hanina2018

Hanina Veselá – spisovatelka a expertka na morbidní témata si pro HC 2018 připravila přednášku s názvem Pod rubášem – tajemství mumií.

Přetrvaly tisíciletí, dokud je devatenácté století nevytáhlo z hrobů, aby byly rozemlety na léčivý prášek nebo použity jako palivo pro lokomotivy. Jak ale proces mumifikace probíhal? Kolik plátna se v Egyptě spotřebovalo na jednu? K čemu byl nůž nekrotom? Je natron klíčem k věčnosti? Co udělá kyselé prostředí bažiny s tělem? A která egyptská mumie má nejkrásnější nohy? Přijďte si poslechnout povídání o přirozených i umělých mumiích.

Spisovatelka Hanina Veselá pochází z pražského Smíchova. Vystudovala právo a historii; názorný příklad rozpolcené osobnosti. Na jedné straně snílek a fantasta, na straně druhé pragmatik a vědec. Mezi její zájmy patří reportážní fotografie, okultní tématika a sbírání vzácných knih – nejlépe s věnováním. Románovou prvotinou se stala Magnólie a démon (Mytago 2013), jejíž protagonistkou je telepatka Magnólie, která je i hlavní hrdinkou dalších povídek a knih ze světa Asterion. Se svou autorkou má společné zrzavé vlasy, cynický humor a řádně prořízlou pusu. Chystají spolu román Krev teče vždycky červená. Publikuje také recenze a reportáže, připravuje sérii z nového světa a pořádá literární večery v kavárně Dark Velvet.

Více informací na www.haninavesela.cz